Een goede nachtrust is om vele redenen belangrijk. Het helpt het energieniveau te herstellen, ondersteunt de concentratie en productiviteit, en versterkt de immuniteit. Voldoende slapen is ook van cruciaal belang voor het behoud van een gezond gewicht, het verminderen van stress, en het bevorderen van het algehele welzijn. Met andere woorden, het is zo’n beetje essentieel om de wereld te veroveren.

Maar volgens een recente enquête krijgt 30% van de Nederlanders niet de aanbevolen zeven tot acht uur slaap per nacht. En hoewel sommige mensen prima kunnen functioneren met minder slaap, eist het beknibbelen op de slaap voor de meesten van ons een zware tol op onze gezondheid en ons welzijn.

Wat doet slaaptekort met ons lichaam? Hier is een blik op enkele van de manieren waarop minder slapen dan we zouden moeten onze gezondheid kan schaden.

Het kan ons immuunsysteem verzwakken

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt – een late avond studeren voor examens, werken aan een project of gewoon binge-watching van onze favoriete serie kan soms resulteren in een paar uur verloren slaap. Hoewel het op het moment zelf misschien niet zo erg lijkt, kan slaaptekort toch ernstige gevolgen hebben voor ons lichaam.

Eén van de meest voorkomende gevolgen van slaaptekort is een verzwakt immuunsysteem. Als we niet genoeg rust krijgen, is ons lichaam niet in staat de nodige hoeveelheid witte bloedlichaampjes te produceren om infecties af te weren. Dit betekent dat we vatbaarder zijn voor verkoudheid en andere ziekten.

Het kan tot gewichtstoename leiden

Slaaptekort kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder gewichtstoename. Als we moe zijn, hebben we meer zin in calorierijk voedsel en eten we grotere porties dan we zouden doen als we goed uitgerust waren. Slaaptekort verstoort ook het vermogen van het lichaam om koolhydraten te verwerken en op te slaan, wat kan leiden tot meer hunkeren naar en te veel eten.

Bovendien verlaagt slaaptekort de niveaus van leptine, een hormoon dat verzadiging signaleert, en verhoogt het de niveaus van ghreline, een hormoon dat hongergevoel oproept. Dus als je probeert af te vallen of je huidige gewicht te behouden, is voldoende slaap van essentieel belang. Dus als je de volgende keer overweegt je ogen te sluiten, denk er dan eens over na hoe dat je taille kan beïnvloeden.

Het doet de hersenen ook geen goed

Voor wie regelmatig slaaptekort heeft, kunnen de gevolgen veel ernstiger zijn. Slaaptekort kan humeurigheid en prikkelbaarheid veroorzaken, en ook de cognitieve functie en het reactievermogen aantasten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat slaaptekort een vergelijkbaar effect op de hersenen kan hebben als bedwelmd zijn. Dus als je je suf en chagrijnig voelt, is het misschien tijd om wat meer je ogen dicht te doen.

Het kan ons vermogen beïnvloeden om ons te concentreren en productief te zijn

Of we nu de hele nacht hebben doorgetrokken om te studeren voor een examen of te laat opbleven om televisie te kijken, we hebben allemaal wel eens last gehad van het groggy, chagrijnige gevoel dat het gevolg is van vermoeidheid. Het blijkt dat slaapgebrek een heleboel problemen kan veroorzaken.

Het kan leiden tot humeurigheid en prikkelbaarheid, maar ook tot geheugenproblemen en concentratieproblemen. Het kan ook lichamelijke symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn en misselijkheid. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot hallucinaties en waanideeën.

Conclusie

De volgende keer dat je je uitgeput voelt, bedenk dan dat een goede nachtrust misschien alles is wat je nodig hebt om weer op de rails te komen. Slaaptekort kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, dus probeer elke nacht minstens 7-8 uur te slapen. En als je merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen of in slaap te blijven, praat dan met je arts – die kan je misschien helpen de oorzaak van je slaapproblemen te vinden en behandelingsmogelijkheden aanbevelen.

Bedankt voor het lezen!