In Nederland is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht. Vaak worden in november de zorgpremies voor het volgende kalenderjaar bekend gemaakt. Je hebt dan tot oudjaarsdag om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar wat is wijsheid als het aankomt op zorgverzekeringen? En waar moet je op letten als je wil overstappen? In dit blog delen we een aantal belangrijke aandachtspunten voor het uitkiezen van een zorgverzekering.

Basisverzekering uitkiezen

Iedereen heeft andere behoeftes en iedere verzekeraar heeft andere dekkingen. Het is lastig om in te schatten hoeveel zorg we het komende jaar nodig zullen hebben. Het is verstandig om hier goed over na te denken en een inschatting te maken. Zo kan je gericht diverse pakketten van zorgverzekeraars vergelijken. In Nederland is het verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor de belangrijkste aspecten op het gebied van zorg. 

Aanvullend verzekeren

Een basisverzekering kan je uitbreiden met een aanvullend pakket. Hierin kan je bijvoorbeeld fysiotherapie en tandarts vergoedingen aan toevoegen. Als je kijkt naar een aanvullende verzekering is het goed om de gradaties die zorgverzekeraars hanteren onder de loep te nemen. De ene verzekeraar geeft dit aan met sterren, de ander met termen als ‘basis’ en ‘plus’. Hierbij geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Aanvullend verzekeren is optioneel: iedereen mag hier zelf beslissingen over maken. Wel is het raadzaam om uit te rekenen of de extra premie voor aanvullend verzekeren opweegt tegen de verwachte kosten.

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Twee termen die vaak door elkaar worden gehaald zijn ‘eigen risico’ en ‘eigen bijdrage’. Daarom lichten we beide begrippen even kort toe. Het eigen risico is een bedrag dat iedere verzekerde moet betalen voor de kosten die uit het basispakket worden vergoed. Momenteel geldt in Nederland een verplicht eigen risico van €385. Je kunt je eigen risico vrijwillig verhogen tot een bedrag van €885 in ruil voor een lagere premie. Voor sommige soorten zorg, hulpmiddelen en medicijnen betaal je een wettelijk eigen bijdrage. Het hangt van eventuele aanvullende verzekeringen af of je daadwerkelijk een eigen bijdrage moet betalen.

Gecontracteerde zorg

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met bepaalde zorgverleners. Wie een naturapolis heeft kan alleen kiezen voor behandeling bij een aangesloten arts of praktijk. Doe je dat niet? Dan kan er een vergoeding in rekening gebracht worden voor zogenaamde ‘niet-gecontracteerde zorg’. De hoogte van dit bedrag hangt af van de zorgverzekeraar en de zorgverzekering die je hebt. Wanneer je verwacht bepaalde zorg nodig te hebben, is het raadzaam om te controleren of de zorgverlener aangesloten is bij je beoogde zorgverzekeraar.