Pilates is een fitness systeem dat ontwikkeld werd door Joseph Pilates. Het woord “pilates” komt van het Latijnse pilatus dat “strekken” betekent of “in de lengte gestrekt; lang, dun en soepel” Deze oefenmethode kan helpen de lenigheid te verbeteren, de spieren te versterken, rugpijn te verlichten en het lichaamsbewustzijn te vergroten.

Pilates ontstond om mensen te revalideren die gewond waren geraakt tijdens de Eerste Wereldoorlog. In die dagen waren er niet veel fysiotherapeuten, dus gebruikten ze wat ze tot hun beschikking hadden – zichzelf en hun eigen lichaam. Pilates is gebaseerd op het gebruik van je zwaartepunt in plaats van grote spiergroepen om stabiliteit te geven aan de wervelkolom terwijl je andere delen van het lichaam op een gecontroleerde manier door verschillende bewegingsvlakken beweegt zonder momentum of schokkend.

Pilates leert ook hoe je met je ademhaling kunt bewegen en hoe je de ademhaling kunt gebruiken om de beweging te vergemakkelijken en het is veilig voor mensen van alle leeftijden en fitness-niveaus.

De voordelen van Pilates op een rijtje:

Pilates is een low-impact oefening

Oefeningen met een lage belasting zijn zacht voor het lichaam en zijn een prima manier om met een bewegingsroutine te beginnen. Ze zijn ook perfect voor mensen die nieuw zijn met lichaamsbeweging of die blessures hebben. Deze oefeningen helpen de flexibiliteit, kracht, evenwicht en cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Ze helpen ook stress en spanning te verlichten en kunnen op elke leeftijd gedaan worden.

Pilates is een uitstekende manier om je kernspieren te versterken

Kernspieren zijn belangrijk voor de algemene gezondheid en conditie. Ze geven stabiliteit en steun aan de wervelkolom, en helpen bij beweging en coördinatie. Als de kernspieren zwak zijn, kan dat leiden tot rugpijn, een slechte houding, en andere gezondheidsproblemen. Versterking van de kernspieren kan helpen de houding te verbeteren, rugpijn te verminderen, en de algemene conditie te verbeteren. Pilates is een uitstekende manier om je kernspieren te versterken.

Pilates helpt de flexibiliteit en de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten te verbeteren

Flexibiliteit van de gewrichten is uiterst belangrijk voor de algemene gezondheid en conditie. Gewrichten die soepel zijn bewegen door hun volledige bewegingsbereik, wat helpt ze gezond te houden. Als gewrichten niet soepel zijn, kunnen ze stijf worden en niet meer hun volledige bewegingsbereik doorlopen. Dit kan leiden tot gewrichtspijn en andere gezondheidsproblemen.

Soepelheid van de gewrichten is ook belangrijk voor beweging en coördinatie. Als gewrichten soepel zijn, bewegen ze gemakkelijker door hun bewegingsbereik, wat soepele en gecoördineerde bewegingen mogelijk maakt. Slechte soepelheid van de gewrichten kan leiden tot slechte beweging en coördinatie.

Gewrichtsflexibiliteit is ook belangrijk voor evenwicht. Als gewrichten soepel zijn, bewegen ze gemakkelijker en bieden ze een groter bewegingsbereik. Dit helpt het lichaam in evenwicht en stabiel te houden bij het uitvoeren van activiteiten als lopen, rennen en staan.

Pilates is een goede manier om lichaamsbewustzijn en evenwicht te vergroten

Lichaamsbewustzijn is het vermogen om de positie, beweging en gewaarwordingen van je eigen lichaam nauwkeurig waar te nemen. Het helpt je je bewust te blijven van de omgeving van je lichaam en hoe het met die omgeving in wisselwerking staat. Dit is belangrijk voor activiteiten als lopen, hardlopen en autorijden, waarbij je je bewust moet zijn van je omgeving en de beweging van je lichaam in relatie tot die omgeving. Slecht lichaamsbewustzijn kan tot ongelukken en verwondingen leiden.

Evenwicht is het vermogen om je evenwicht te bewaren terwijl je staat of beweegt. Het het lichaam heeft een natuurlijk evenwichtssysteem dat helpt je rechtop en stabiel te houden. Dit systeem omvat de spieren, botten, gewrichten en het binnenoor. Als het evenwichtssysteem van het lichaam goed werkt, ben je in staat te staan of te bewegen zonder te vallen of duizelig te worden.

Je ziet het, Pilates is een geweldige manier om de algemene gezondheid en conditie te verbeteren. Het mooiste van Pilates is dat je het overal kunt doen – thuis, in een studio of zelfs buiten. Je hebt geen speciale uitrusting nodig, en er zijn veel verschillende soorten Pilates oefeningen, zodat je er een kunt vinden die bij je behoeften en mogelijkheden past.

Dus waar wacht je nog op? Probeer Pilates vandaag nog uit!