Meer betalen dan nodig is, dat doen we allemaal liever niet. De verleiding kan dan ook groot zijn om bij het afsluiten van een zorgverzekering vooral te kijken naar de hoogte van de maandelijkse premie. Hoe lager, hoe beter, toch? Toch gaat dat lang niet altijd zo op. Het kan zelfs zo zijn dat een verzekering met een hoger premiebedrag ervoor zorgt dat je onderaan de streep toch goedkoper uit bent.

Een goedkope verzekering dekt niet alle kosten

Natuurlijk klinkt het aantrekkelijk om te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. In Nederland moeten we allemaal, zo staat dat in de wet, in ieder geval verzekerd zijn via de basisverzekering. Vanuit deze verzekering worden kosten zoals die van de huisarts, het ziekenhuis, zwangerschapszorg en andere veelvoorkomende, elementaire zaken vergoed.

De overheid bepaalt de dekking van deze verzekering, dus deze hoef je niet te vergelijken bij de verschillende verzekeraars. Wel kun je geld besparen door voor een verzekeraar te kiezen die maar bij een beperkt aantal zorgverleners contracten heeft lopen. Hierdoor heb jij iets minder keuze, maar betaal je wel minder premie.

Heb je alleen het basispakket lopen, dan zit je wettelijk gezien goed. En je lijkt ook best goed verzekerd te zijn, en dat voor een niet al te hoog bedrag. In plaats van te kijken naar wat er allemaal wel vergoed wordt, is het echter ook slim om je eens te verdiepen in wat er allemaal niét vergoed wordt. Dat is namelijk aardig wat. Voor volwassenen wordt de tandarts bijvoorbeeld niet vanuit het basispakket vergoed, en ook de fysiotherapeut is niet in het pakket opgenomen. Best zaken waar veel mensen mee te maken krijgen, vaak zelfs jaarlijks. Heb je alleen een basisverzekering, dan zal je voor deze kosten zelf opdraaien. En dat kan best tegenvallen!

Met een hogere premie kun je rekeningen voorkomen

Ook al is een lage premie aantrekkelijk om voor te kiezen, blijkt dat hier vaak tegenover staat dat een aantal van de kosten die je wellicht maakt niet vergoed zullen worden. Zeker wanneer je bij de tandarts een flinke behandeling moet ondergaan, of voor een langere periode onder behandeling bent bij een fysiotherapeut, kunnen die kosten flink oplopen.

Kies je voor een aanvullende zorgverzekering die deze kosten dekt, dan gaat je premie natuurlijk omhoog. Hoeveel precies, dat hangt af van het pakket dat je kiest. In veel gevallen, zeker wanneer je regelmatig zorgkosten maakt, geldt echter dat de premieverhoging lager ligt dan het bedrag dat je anders zelf aan rekeningen zou moeten betalen. Je bent met een duurdere verzekering dan dus toch goedkoper uit. Of dat voor jou ook het geval is valt lastig te zeggen, medische kosten zijn tenslotte onvoorspelbaar, maar dat wat goedkoper lijkt dat niet altijd is, dat is wel duidelijk.